Een stoomtrein huren? Dat kan!
Het traject
De VSM rijdt op het traject Apeldoorn - Dieren en doet de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek aan. Ook stopt de stoomtrein op Halte Immenbergweg, speciaal voor de campinggasten van de vele campings in het Veluwse bos. Het traject loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, met een afwisselend bos en weidelandschap.

Het traject maakt deel uit van de zogenaamde 'Koning Willem III-lijn', welke officieel van Dieren, via Apeldoorn richting Zwolle loopt. Het gedeelte Apeldoorn - Zwolle is helaas opgebroken. De lijn van Apeldoorn naar Dieren is aangelegd in 1887 en de lengte bedraagt ongeveer 22 km. Op 28 juni 1887 werd de lijn feestelijk geopend. De lokaalspoorlijn werd druk gebruikt voor zowel passagiersvervoer als goederenvervoer (voornamelijk hout en papier ten behoeve van de lokale industrie). In 1947 eindigde het reguliere passagiersvervoer, terwijl het goederenvervoer nog doorliep tot 1984. De laatste goederentrein reed op 1 juni 1984 en werd, ironisch genoeg, getrokken door een VSM stoomlocomotief.

In 1975 startte de VSM op de lijn Apeldoorn - Dieren met het museumbedrijf. Het gedeelte Apeldoorn - Apeldoorn VAM (3 km) wordt heden ten dage nog steeds gebruikt voor de afvoer van huisvuiltreinen. Sinds 2004 is de lijn officieel eigendom van de VSM.

Voor een overzicht van alle stations kijk op onze website op www.stoomtrein.org.